Un dels avantatges que té la meva feina és clarament tenir el forn Turris paret amb paret. En Xavi, el mestre forner, hi passa sovint i vaig pensar que estaria bé demanar-li permís per fer quatre preguntes relacionades amb el Xavier Barriga gastronòmic i que m'ensenyés algún truc i/o alguna recepta.
Ell és un home accessible, molt proper i no va posar-hi pegues. Gràcies Xavi, en nom meu i en nom de totes les persones que aprenguin alguna cosa llegint això.
També demano disculpes a aquella gent que esperi un article brillant, ho sento, no sóc entrevistador ni periodista, la meva intenció és bona, però el meu talent és amateur.
-Quin dia et va bé?, et va bé ara? Em canvio i anem a fer un cafè.
-Un tallat amb la llet natural per ell (habitual en la gent amb presses) i un tè per mi (no, no prenc cafè).
El primer que faig és demanar-li si li agrada cuinar i si és ell qui cuina a casa. Si, li agrada cuinar, fa les seves cosetes però es reconeix millor forner que cuiner. Ha fet cursos de cuina però difícilment aquest horari tan ampli que comporta capitanejar el Turris li permet fer-ho regularment a casa. Quan vaig preguntar-li pel seu plat preferit em va sorprendre... tant, que un dia faré a casa aquell "arròs bullit amb gambes" que més o menys em va explicar com es feia.
Recorda aquesta recepta ja de petit, quan li feia sa mare. Fa una mica de pena posar les gambes a un arròs bullit, però hi deixen un sabor tan bò -justificava ell.
Després vam parlar una estona del professional, del mestre forner. Ell ha forjat la seva sabiduria amb una base incunable, haver nascut a un obrador, a una família de forners, fill de Badalona ho ha mamat des de ben petit. L'altra part s'aconsegueix a base de pràctica, d'estudi, de viatge, de molts "assaig-error". Tot això ell ho porta a l'esquena, ha practicat, ha estudiat, ha viatjat i ha errat en molts assajos. Avui viu l'èxit.
Li pregunto per això últim, per l'èxit, imagino que deu ser difícil mantenir els peus a terra mentre t'anomenen a la contra de La Vanguardia com "el Ferràn Adrià del pa". La contestació és clara: ell es segueix llevant molt d'hora cada matí, no recordo si a quarts de cinc o a les cinc, però indubtablement i indecentment d'hora, ni té xofer ni te un cotxàs; i per ell el primer és la feina; els esdeveniments, les festes, les gales, els premis, les entrevistes van després. És un tío que curra, com els d'abans. Les noies del forn de Sant Cugat m'ho diuen -amb simpatia- "quan el Xavier hi és a l'obrador ho veu tot, està pendent de tot, si comets un error o hi ha alguna cosa malament ell ho veurà". De fet, una de les vegades que surto al carrer me'l trobo descarregant el camió. No és un senyuritu que viu de rendes, és tan treballador com qualsevol de la seva plantilla.
Li demano un consell per aquella gent a qui us agrada fer pa a casa.
-Una cadira.
-¿Una cadira?
-Si, per seure, que tinguin paciència. Paciència és la unió de pa... i ciència.
-Xavi... el carinyu és un ingredient?
-Rotundament si, si t'agrada el que fas, es nota.
Per anar acabant li vaig demanar que em passés alguna recepta. Em va deixar el seu llibre: Magdalenas. Prometo intentar-ho aquesta setmana. Si em surten la meitat de bones que les magdalenes del Turris em donaré per satisfet. Ja us diré com ha sortit, però això serà un altre dia.
Tanquem sessió. Vull convidar-lo però insisteix... paga ell. ¿Anem a l'obrador i fem una foto?
Aquesta setmana dedicaré un petit monogràfic a en Xavi, farem magdalenes, farem arròs bullit amb gambes i us transmetré alguna lliçó de com aprofitar el pa que ell em va transmetre a mi primer. Serà molt interessant, no us ho perdeu!
M'ha agradat molt això de la fussió del pà i la ciència, la paciència per fer el pà. Està molt bé i molt encertat.
ResponEliminaHa estat molt bé aquesta entrevista. Ara espero a que posis les magdalenes i l'arròs amb gambes!! :)
Salutacions!
Una entrevista molt bona!!! gracies per apropar-nos al Xavier...i esperem l'arros...les madalenes no, q acaba de sortir una fornada (del seu llibre tb)
ResponEliminaUna abraçada,
Gràcies! El mèrit és seu de ser tan proper. Queda promès, en breu, l'arròs, les magdalenes i aprofitar el pà.
ResponEliminaSonia... lo de les magdalenes ho he de fer ;-) Vosaltres ja teniu traça a fer dolços i rebosteria, però jo tot just m'inicio i crec que aquell punt de relatar la primera experiència personal del principiant pot ser interessant per algú i ajudar a vèncer "pors". Un petó a les dues!
El pitxor de tot son las cuas per comprar el pa a cal Turris!però és tan bò que n'hi posas paciencia, Pa i ciencia!!!
ResponEliminaNo voldria repetir-me però, "pa-ciència" senzillament genial. Per cuinar s'ha de tenir temps per escoltar el que demanen el ingredients. Felicitats per el blog!
ResponEliminaNo gaire original pero pa+ciencia ho aniré repetint a tots aquells qui em diuen que fer pà a casa es una bogeria !
ResponEliminaPalmira
Buah, sencillament genial. M'agraden aquestes entrevistes més que no pas una d'un professional, noi!!!
ResponEliminaM'agradaria fer algun curs amb el Xavier Barriga. Els que fan és ell el profe??
Si Locasita, és ell qui fa els tallers. Jo en tinc dos aquest any. Un a l'abril de maridatge de pa i oli i un altre a la tardor de tast de pa a cegues. Mira a veure si queden places i ens trobem!
ResponEliminaCada cop que miro el teu blog em dona un bon rotllo... em fa somriure la teva manera d'escriure.
Doncs estan tots plens ja, noi!!! quina llàstima!!! a veure si en fan més, i si no hauràs de fer pressió perquè ens faci un curs als bloggers! segur que en tens mà! :-P
ResponElimina