En aquests dies de confinament, les manualitats, la cuina i d'altres coses que requereixen temps són tendència. En general coses que volen temps. Temps que habitualment no tenim.
A aquestes alçades de la cuina, per exemple, jo mai havia fet la massa de pizza, sempre l'havia comprada.
A l'igual que com vaig fer amb l'arròs amb llet, vaig curiosejar diversos videos que explicaven com fer la massa de pizza i he agafat una mica d'aquí i una mica d'allà i a jutjar pels resultats, he fet una bona investigació i tria.
Amb les quantitats que poso vam fer tres pizzes individuals bastant consistents. Proveu i ajusteu quantitats a casa.
- 600gr de farina
- 300gr d'aigua
- 22gr de llevat fresc
- 2 c/s de sal
- 1 c/s de sucre
- 3c/s d'oli d'oliva verge extra
Comencem treballant en un bol.
El primer que vaig fer és mesclar el llevat amb el sucre. Esmicolem el llevat i posem el sucre per sobre. El sucre activa el llevat i veureu que en qüestió de poc temps la mescla es torna líquida. Posem aquesta mescla sobre la farina i la treballem per tal que es reparteixi bé el llevat.
Acte seguit afegim l'aigua sobre la farina. L'aigua ha d'estar tèbia, ni freda ni calenta. Anem amassant fins que integrem bé tota l'aigua. Afegim l'oli d'oliva, amassem; i per últim afegim la sal i amassem una altra vegada.
Seguim amassant, ara ja sobre el marbre de la cuina, on haurem espolsat una mica de farina abans.
És important que treballem bé la massa. Estirem, dobleguem i aixafem sobre el plec. Una i altra vegada. L'escalfor de les mans, la bona integració dels ingredients dins la massa en l'ordre pertinent... tot té la seva importància. En total depenent del temps que disposem i de l'energia que hi posem, el procés d'amassat ens hauria de portar entre deu i vint minuts de començament a fi.
Ara toca el repòs de la massa.
Jo vaig posar un rajolí d'oli al bol que havia fet servir per amassar i vaig fregar la base per tal que la massa no s'hi enganxés. També vaig untar amb oli la part superior de la bola de la massa. Vaig tapar el bol amb un drap humit i la vaig deixar en repòs a temperatura ambient un parell d'horetes. Aquí tornem amb els temps... El mínim temps de llevat es recomana una hora. Quant més temps, més pujarà i més esponjosa serà la massa resultant.
En aquest temps de repòs la massa duplicarà el seu volum (fins i tot, més). Retirem el drap. Fem les particions (en el nostre cas, tres sub-boles de massa per fer tres pizzes individuals), arrodonim i tornem a cobrir amb el drap per una estoneta més (10min.)
Ara estirarem la massa fent servir un rodet de cuina o el taló de la mà fins obtenir la forma i el gruix volguts.
-----En aquest punt acaba la explicació de la massa. Ara posaré uns quants consells per a l'elaboració de la pizza i la cocció----
- Mentre hem fet la massa és convenient haver preparat el sofregit que posarem a la nostra pizza. A la pizza, com a la pasta, la salsa espera la pasta (o la massa) no a l'inrevés.
- Val més ser prudents amb el sofregit. Menys és més. Massa ingredients o massa quantitat faran una pizza bruta, basta, que regalima, que no es pot agafar... i això no agrada ni és pràctic per qui la menja.
- Si els ingredients que fem servir contenen aigua (sobretot vegetals) mirem de tallar-los a trossos ben petits per tal que no ens remullin la massa durant la cocció al forn.
- La pizza requereix una alta temperatura de cocció. El nostre forn arriba als 300ºC. Recomano mínim 250ºC.
- La cocció es fa en dues fases. Primer a la part baixa del forn només massa, sofregit i ingredients excepte formatge, fent servir el programa més similar a "forn de llenya" que ofereixi el vostre electrodomèstic. Retirem del forn ràpidament, afegim la mozzarella (a l'igual que els ingredients o el sofregit: menys és més) i ho retornem a la part alta del forn amb el programa de gratinat, per entre 2-5 minuts, en funció de la potència del forn, l'alçada màxima i el punt de torrat que ens agradi.
A casa nostra, la mestra pizzera és la dona. La Pizza Pérez porta sofregit de tomàquet, olives, tonyina, pernil dolç, olives i mescla d'emmental i mozzarella amb orenga.
Espero que els consells us siguin pràctics i que us faci bon profit! Salut familia!




Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
gracies pel comentari, aviat et contestaré